חודש אב, היסטוריה משמעות ומנהגים. חודש זה הוא החודש החמישי בלוח השנה העברי, והוא מציין את אחת מהתקופות החשובות והמשמעותיות ביותר בהיסטוריה היהודית. החודש נודע בעיקר בשל האסונות הגדולים שאירעו בו לעם ישראל, כאשר המרכזי ביניהם הוא חורבן בית המקדש הראשון והשני, שניהם בתאריך ט' באב.
חודש אב ימי בין המצרים
ימי בין המצרים הם שלושת השבועות שבין צום שבעה עשר בתמוז לצום תשעה באב. ימים אלה מציינים את ימי הצרה והמצוקה הקשורים לחורבן בית המקדש הראשון והשני, וחלים בהם מנהגי אבלות ההולכים ומחמירים ככל שקרבים למועד. תקופה זו מתחילה בצום שבעה עשר בתמוז, שבו נפרצו חומות ירושלים, ומסתיימת בצום תשעה באב, יום חורבן בתי המקדש. במשך ימים אלו, נוהגים להימנע משמחות, כגון חתונות, מסיבות ותספורות. ככל שמתקרבים לצום, המנהגים הולכים ומחמירים, וכוללים איסור על רחצה במים חמים, אכילת בשר ושתיית יין, ולבישת בגדים חדשים. ימי בין המצרים מסמלים את התקופה הקשה והכואבת בתולדות העם היהודי, ומזכירים לנו את חשיבות האחדות, התשובה והתיקון.
ט' באב: יום החורבן והאבל
(תשעה באב) הוא יום צום ותענית, שבו עם ישראל מתאבל על החורבן והאסונות שפקדו אותו לאורך הדורות. יום זה מלווה במנהגי אבלות רבים:
צום מלא: מזריחת החמה ועד צאת הכוכבים, הכולל הימנעות מאכילה, שתייה, רחצה, סיכה ונעילת סנדל.
קריאת מגילת איכה: בבית הכנסת בליל תשעה באב נוהגים לקרוא את מגילת איכה, שבה מתאר ירמיהו הנביא את חורבן ירושלים.
מניעת לימוד תורה: מכיוון שלימוד תורה משמח את הלב, נמנעים מלימוד תורה פרט לנושאים הקשורים לחורבן ולאבלות.
ישיבה על הרצפה: במשך היום נוהגים לשבת על הרצפה או על כיסאות נמוכים, כסמל לאבלות.
מנהגים נוספים בחודש אב
תשעת הימים: החל מראש החודש ועד תשעה באב, נוהגים לציין תקופת אבלות בהימנעות מאכילת בשר ושתיית יין, רחצה במים חמים, וקניית בגדים חדשים.
שבוע שחל בו תשעה באב: בשבוע שבו חל מועד זה מנהגי האבלות מתעצמים. כוללים גם איסור כיבוס ולבישת בגדים מכובסים.
תחושת בידוד, חרדה ולחץ בישראל
במהלך השנים האחרונות, חלה עלייה בתחושות הבידוד, החרדה והלחץ בקרב הציבור בישראל. האירועים ההיסטוריים והאקטואליים, כמו גם חורבן בתי המקדש המצוינים בחודש זה. משפיעים על התחושות הללו ומעמיקים אותן. התמודדות עם אובדן והזיכרון הקולקטיבי של האירועים הקשים הללו. מביאה לתסמינים של "תסמונת לב השבור", מצב שבו רגשות עזים מובילים לכאב פיזי ורגשי ממשי. יחד עם האתגרים היומיומיים של החיים המודרניים, אנשים רבים חשים לחץ מוגבר וחרדה מתמשכת. התודעה הציבורית והמנהגים של חודש זה יכולים לעיתים לספק הזדמנות. לעיבוד רגשי ולהתמודדות עם התחושות הקשות הללו. מתוך דגש על התחדשות, תקווה ונחמה שיכולים לסייע בהקלת המתח והחרדה.
אהבה בחינם ואחדות
חודש אב הוא חודש שמזכיר לנו את החשיבות של אהבת חינם ואחדות. בתי המקדש נחרבו בשל שנאת אחים. תקופת האבלות והמנהגים של חודש אב נועדו להזכיר לנו את הצורך באהבת חינם, סולידריות ואחדות. כשאנחנו מציינים את האסונות והכאב של החורבן. חשוב לזכור שהדרך לבניית עתיד טוב מתחילה באהבה ובחיבור בינינו. במילים אחרות, א' – אהבה, ב' – בחינם. חודש זה קורא לנו להתגבר על הפילוג והשנאה, ולשאוף לאחדות ולקהילה תומכת.
נחמה
למרות תחושת האבל הקשה שמלווה את התקופה, ישנה גם תקווה ונחמה המגיעה לאחר הצום. ימים אלו מכונים "שבעת הנחמה", שבהם קוראים בהפטרות השבתות פסוקי נחמה מדברי הנביאים. שבועות אלו מובילים לחג האהבה – ט"ו באב, שבו נוהגים לשמוח, לרקוד ולהתחתן.
חודש אב זכרון הרס וחורבן לצד נחמה וגאולה
חודש זה מביא עימו את הזיכרון הכואב של חורבן ואסון אך גם את התקווה לנחמה ולגאולה. המנהגים המיוחדים והייחודיים של חודש זה משקפים את האבלות לצד התקווה. זכרונות אלה הם חלק מרכזי מההיסטוריה והתרבות היהודית. מי ייתן ונחזור לימים של אחדות אמתית, כשאהבה וסולידריות מובילות את דרכנו.
תשעה באב 2024 – תשפ"ד: זמני כניסת הצום ויציאת הצום.
No comment